Nedreptatea e atât de mare încât doare fizic: cea mai mare pensie specială din România este de 58.191 lei. Adică, 25 de pensii medii sau 45 de pensii minime.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În loc să elimine pensiile speciale în 30 de ZILE aşa cum promitea acum 5 ANI prin Rareş Bogdan, PNL, care a devenit între timp o filială a PSD, a salvat pensiile speciale pentru următorii 40 de ANI. Asta în timp ce pensionarii care au muncit o viaţă întreagă de abia îşi duc traiul de pe o zi pe alta, pentru că minciunile PSD şi PNL nici nu plătesc facturi, nici nu ţin de foame.

Diverse categorii de ”speciali”, încasează, la ieşirea la pensie, cu mult peste ceea ce au contribuit. Unii ies la pensie la 47-48 de ani, alţii la 60 de ani, unora li se iau în calcul veniturile din ultimii 2 ani, altora din ultimele luni de activitate, la unii e 80% din media veniturilor, la alţii 65%, cu mult diferit faţă de modul de calcul al pensiilor nespeciale.

Peste 200.000 de beneficiari de pensii speciale

Numărul specialilor însă creşte de la an la an iar cheltuielile pentru ei cresc într-un an cât pentru alţii în zece. În doar 4 ani, primesc cu 50% mai mult. E vina unor politicieni care cred că aşa se linguşesc pe lângă judecători, procurori, instituţii de forţă şi funcţionari de tot felul.

În plus, cei peste 200.000 de beneficiari de pensii speciale pot cumula pensia specială cu pensia contributivă şi cu eventuale venituri din salarii. Asta în timp ce, în România guvernată de PSD şi PNL, peste 1,1 milioane de persoane sunt nevoite să trăiască doar cu pensia minimă de 1.281 lei.

USR este primul şi singurul partid care s-a luptat constant pentru a fi corectată marea nedreptate numită pensii speciale. Printre primele legi pe care USR le-a depus după intrarea în Parlament s-a numărat legea pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Au urmat alte proiecte de lege, toate blocate de PSD şi PNL, fie direct, în Parlament, fie prin reprezentanţii lor la Curtea Constituţională.

Referendum de eliminare a pensiilor speciale: de ce le este frică PSD şi PNL de vocea românilor?

Alături de partenerii din alianţa Dreapta Unită, USR a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să îi lase pe români să se pronunţe pe subiectul pensiilor speciale, simbol al nedreptăţii şi al eşecului partidului unic PSD-PNL. Concret, Dreapta Unită a cerut, încă din luna februarie, ca pe 9 iunie să fie organizat şi un referendum pentru eliminarea pensiilor speciale, după modelul din 2019, când preşedintele a convocat referendumul pentru justiţie.

USR a lansat şi o petiţie în acest sens, semnată de aproape 140.000 de români (https://stoppensiispeciale.ro/).

PSD şi PNL au ignorat însă solicitarea, aşa cum îi ignoră de ani buni pe cetăţeni şi problemele lor. Celor de la PSD şi PNL le este teamă, pur şi simplu, ca subiectul pensiilor speciale să fie discutat public. Nu vor ca toţi românii să afle, de pildă, că întâiul pensionar special al ţării, Nicolae Ciucă, a ajuns lunar la circa 19.000 de lei sau că pe lista beneficiarilor de pensii speciale s-au îngrămădit unii dintre cei mai bogaţi politicieni de la PSD şi PNL: de la Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu şi penalul Sorin Oprescu, condamnat pentru corupţie la peste 10 ani de închisoare şi refugiat în Grecia, la socrul lui Victor Ponta, Ilie Sârbu, plasat în ultimii ani de PSD în diverse funcţii bănoase, precum cele de vicepreşedinte la Curtea de Conturi şi membru în CA al Romsilva.

Cum a fost modificată legea

Concret, pentru a-şi apăra privilegiaţii, PSD şi PNL au venit cu o lege care salvează, de fapt, pensiile speciale. Nu doar că nu a fost desfiinţată vreo pensie specială, dar privilegiile sunt menţinute mult timp de acum încolo. Nici peste 20 de ani beneficiarii pensiilor speciale nu se vor pensiona toţi la 65 de ani, aşa cum este în sistemul public. Nici peste 20 de ani pensiile speciale nu se vor calcula pe baza veniturilor din întreaga carieră de 35 de ani, aşa cum este în sistemul public. Mai mult, în ultima tură de dezbateri din Parlament pe legea de salvare a pensiilor speciale, PSD şi PNL au avut grijă să mai crească „un pic” privilegiilor unor categorii: la magistraţi au inclus în baza de calcul şi sporurile nepermanente şi au majorat de la 65% la 80% din venit procentul pentru personalul auxiliar din justiţie. Nu în ultimul rând, PNRR este un contract până în 2026, iar PSD şi PNL au depus amendamente prin care aplicarea legii se va face de abia din 2029. Minciună, manipulare sau ipocrizie?

Ce reformă a inclus USR în PNRR

Dacă pensiile speciale ar fi fost trecute pe contributivitate, aşa cum a prevăzut USR în PNRR şi aşa cum reieşea din amendamentele depuse în timpul dezbaterilor, s-ar fi făcut o economie de aproximativ 6 miliarde de lei. În loc de asta, PSD şi PNL au preferat să crească iar taxele pentru angajaţi şi antreprenori, după ce au mai făcut două ture de majorări în 2022 şi 2023.

Pentru Ciolacu şi Ciucă, apărarea specialilor şi a privilegiilor lor este prioritate. Pentru asta sunt în stare, dacă sunt lăsaţi, să ia de la bolnavi şi de la mame, să distrugă mediul de afaceri cu tot felul de taxe aberante, să ne îngroape în datorii. Este de datoria noastră, a tuturor, să nu-i lăsăm să ne fure viitorul!

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.