Concursul Eurovision 2024 se deschide marţi în oraşul Malmo, în sudul Suediei, umbrit de războiul din Gaza. În centrul festivităţilor se află participarea Israelului la concursul vechi de aproape 70 de ani, care în acest an reuneşte 37 de ţări şi se va încheia cu finala din 11 mai.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anders Puschel, locuitor din Malmo, a declarat pentru AFP că va participa la o demonstraţie pe 9 mai, în aceeaşi zi în care Israelul va concura în a doua semifinală.

"În timpul războiului în curs de desfăşurare, participarea Israelului ar trebui să fie interzisă în acelaşi mod în care au interzis Rusia", a declarat Puschel.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

În 2022, radiodifuzorii ruşi au fost excluşi din Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) - care supraveghează competiţia - în urma invaziei Moscovei în Ucraina.

"Mesajul a fost că nu ne plac oamenii care nu respectă standardele democratice", a declarat antropologul şi specialistul Eurovision Lisanne Wilken.

De la începutul anului, mai multe petiţii au cerut excluderea Israelului.

De asemenea, au fost făcute ameninţări directe la adresa cântăreţului care reprezintă Israelul, Eden Golan, ameninţări pe care EBU le-a condamnat rapid.

"Deşi susţinem cu tărie libertatea de exprimare şi dreptul de a-şi exprima opiniile într-o societate democratică, ne opunem cu fermitate oricărei forme de abuz online, discursuri de ură sau hărţuire îndreptate împotriva artiştilor noştri sau a oricăror persoane asociate cu concursul", a declarat organizaţia.

În interiorul Malmo Arena, organizatorul a interzis toate steagurile, altele decât cele ale ţărilor participante - cu excepţia steagului curcubeu Pride - o regulă de lungă durată, potrivit EBU.

"Sunt sigur că cineva va reuşi să introducă un steag palestinian şi să îl fluture, dar dacă va fi văzut la televizor este mai incert", a declarat Puschel.

Mitinguri pro-palestiniene

Mii de persoane sunt aşteptate să participe la mitinguri pro-palestiniene pe tot parcursul săptămânii în oraş, care este decorat cu steaguri multicolore.

"Nu m-aş fi gândit niciodată că vom deveni un astfel de eveniment politic pe scena mondială", a declarat Karin Karlsson, directorul general al evenimentului Eurovision pentru oraşul Malmo.

Cu puţin peste 360.000 de locuitori - şi 186 de naţionalităţi - "toată lumea trăieşte în Malmo şi toate conflictele se reunesc într-o zonă foarte mică, ceea ce creează fricţiuni", a declarat pentru AFP Andreas Onnerfors, profesor de istoria ideilor şi specialist în Eurovision.

Majoritatea populaţiei suedeze de origine palestiniană locuieşte, de asemenea, în oraşul-port, care este al treilea ca mărime din ţara scandinavă şi care se pregăteşte să primească aproximativ 100.000 de vizitatori.

Securitatea este o preocupare majoră, mai ales că Suedia şi-a ridicat nivelul de alertă teroristă anul trecut, în urma unei serii de proteste care au implicat profanări ale Coranului.

Controalele de securitate au fost intensificate, în special în ceea ce priveşte accesul la diversele situri, unde pungile vor fi în mare parte interzise.

Prezenţa poliţiei a fost, de asemenea, consolidată, cu întăriri venite din Norvegia şi Danemarca, iar poliţiştii vor fi mai puternic înarmaţi decât în mod normal în timpul săptămânii.

"Totul se simte foarte sigur", a declarat Ebba Adielsson, producător executiv al evenimentului pentru televiziunea publică suedeză SVT, care organizează evenimentul împreună cu EBU.

"Poliţia este foarte, foarte activă şi a dedicat multe resurse" pentru a asigura securitatea evenimentului, a continuat Adielsson.

Demonstraţiile vor fi strict controlate şi, ca măsură de precauţie, celulele din închisori au fost golite şi deţinuţii au fost trimişi în alte părţi din Suedia pentru a face loc în cazul unui număr mare de arestări.

"Eurovisionul, îl poţi vedea prin oraş şi se vorbeşte foarte mult. Din păcate, accentul a ajuns să se pună pe alte lucruri decât pe competiţia muzicală propriu-zisă şi pe bucurie", a deplâns Anders Persson, fan ABBA.

Competiţia din acest an marchează 50 de ani de la debutul internaţional al emblematicului grup pop suedez, când a câştigat Eurovisionul cu piesa "Waterloo".

Ca un semn al controversei din jurul concursului, mai mulţi artişti suedezi care urmau să participe la festivităţile din jurul evenimentului s-au retras.

Un eveniment mai sumbru

Festivităţile se vor desfăşura în continuare, dar într-o manieră mai calmă.

"Malmo este un oraş petrecăreţ... cel mai trist lucru este că s-ar putea să fie mai puţini locuitori din Malmo care să participe", a declarat Karlsson.

EBU a adoptat sloganul "United by Music" (Uniţi prin muzică), împrumutat de la ediţia din 2023, care a fost organizată în Marea Britanie, deoarece Ucraina, câştigătoarea din 2022, afectată de război, nu a putut să o găzduiască.

"Liverpool a fost anul trecut o petrecere uriaşă, aceasta a fost o sărbătoare aruncată în faţa lui Putin", a spus Wilken, referindu-se la preşedintele rus care a invadat Ucraina în 2022.

"Anul acesta este într-adevăr mai dificil pentru Suedia să se poziţioneze", a continuat ea, explicând că evenimentul a fost "marcat" de situaţia din Gaza.

Un alt localnic, Yair Elsner, organizează de asemenea un miting la 9 mai, dar pentru a sărbători participarea israeliană. "Vom fi acolo cu steaguri suedeze şi steaguri israeliene", a declarat el pentru AFP, adăugând că urmăresc să arate "ceva pozitiv". Membru al micii comunităţi evreieşti din Malmo, Elsner a declarat că nu a observat nicio schimbare de atitudine faţă de el de la începutul războiului, dar a recunoscut că există un sentiment larg răspândit de "nesiguranţă".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.